Paleis-Raadhuis Tilburg

Samen met Leon Sebregts onderzocht ik het iconische Paleis-Raadhuis van Tilburg in opdracht van de gemeente. Het rijksmonument heeft een rijke bouw- en gebruiksgeschiedenis; in 1849 werd het gebouwd als residentie voor koning Willem II, is daarna lange tijd gebruikt als Rijks HBS en werd 1936 door Oscar Leeuw herbestemd tot raadhuis. Anno 2023 wordt onderzocht hoe het gebouw weer als gastvrij ‘Huis van de Stad’ kan worden geactiveerd. De rapportage met transformatiekader vormt de basis voor dit haalbaarheidsonderzoek.

Toegevoegde waarde: Cultuurhistorische rapportage met waardestelling | Transformatiekader | Kernwaarden & ontwerpuitgangspunten.

HILKO Zeepfabriek Zaandam

Het complex van de HILKO-zeepfabriek kwam vanaf 1926 gefaseerd tot stand naar ontwerp van de Zaanse architect D.J. Waagmeester en het Zaanse bouwbedrijf Kakes. Het ensemble van fabrieksgebouwen en fabrieksschoorsteen vormt vandaag de dag nog altijd een markant geheel aan de Zaan en de Oostzijde. In opdracht van gebiedsontwikkelaar AM ontrafelde ik het verhaal van HILKO en bracht ik de kernwaarden, kansen en mogelijkheden van het industriële complex in kaart.

Toegevoegde waarde: Cultuurhistorisch onderzoek & waardestelling | Transformatiekader.

Gebiedsontwikkeling Palmkazerne Crailo

Als lid van een integraal ontwerpteam (AM - KRFT - EVA - AAA - Copijn) werkte ik mee aan de visie op de herontwikkeling van het monumentale kazernecomplex in Crailo (1939) tot een collectief woon-/werkgebied.

Toegevoegde waarde: Vertaalslag bouwhistorische rapportage naar kernwaarden en uitgangspunten | Visie op de omgang met erfgoed.

Station Weert

In opdracht van ProRail maakte ik een beeldende cultuurhistorische rapportage van het rijksmonumentale stationsensemble van Weert (1914 - G.W. van Heukelom) met aanbevelingen t.b.v. aanpassingen en verduurzaming van het stationscomplex in de toekomst. De rapportage is in te zien op de website van Bureau Spoorbouwmeester.

Toegevoegde waarde: Cultuurhistorisch onderzoek & waardestelling | Transformatiekader.

Stadhuisplein Rotterdam

Twee van de panden aan de noordzijde van het Stadhuisplein in Rotterdam staan aan de vooravond van een grootschalige renovatie en uitbreiding. In opdracht van Leyten en Kraaijvanger Architecten maakte ik een cultuurhistorische gebiedsanalyse van dit wederopbouwplein waarin de stedenbouwkundige en architectonische kernwaarden in kaart worden gebracht en uitgangspunten worden geformuleerd die houvast bieden bij de ontwerpopgave.

Toegevoegde waarde: Cultuurhistorisch onderzoek | Kernwaarden | Transformatiekader | Ontwerp-thema’s.

Corso Cinema Rotterdam

Het blokvormige pand aan de noordwestelijke zijde van het Stadhuisplein vormde eens het entreegebouw voor de succesvolle Rotterdamse bioscoop Corso Cinema aan de Kruiskade. Met z’n verticale geleding en uitgesproken dieptewerking creëerde architect Thomas Nix een contrast met de lange gevelwanden aan het plein. In opdracht van de eigenaar en Kraaijvanger Architects maakte ik een cultuurhistorische rapportage met aanbevelingen t.a.v. renovatie en uitbreiding van het gemeentelijk monument (1961).

Toegevoegde waarde: Cultuurhistorisch onderzoek & waardestelling | Transformatiekader.

POST Rotterdam

Na bijna twintig jaar leegstand wordt het iconische Hoofdpostkantoor van Rotterdam (G.C. Bremer, 1923) herontwikkeld tot een mixed-use programma met wonen, horeca en retail rondom de indrukwekkende centrale hal. In nauwe samenwerking met het ontwerpteam werkte ik aan de cultuurhistorische rapportage, het transformatiekader en de ontwerpvisie die uitgaat van het versterken van de kernkwaliteiten.

Toegevoegde waarde: Cultuurhistorisch onderzoek & waardestelling | Transformatiekader | Ontwerpvisie | Werkgroepen ontwerpteam / presentaties gemeente / monumentenzorg / welstandscommissie / RCE. Uitgevoerd in dienst bij B&R.

Van Gendthallen Amsterdam

Deze vijf aaneengeschakelde fabriekshallen vormden vanaf het begin van de 20e eeuw het kloppend hart van de machine-industrie op Oostenburg. Na jaren leegstand wordt het complex gerestaureerd en herontwikkeld tot nieuwe thuishaven voor ondernemers, kunstenaars, technologische startups en pioniers. Ik ontrafelde het verhaal van de hallen en bracht de kernwaarden, kansen en mogelijkheden voor herontwikkeling in kaart. Samen met het ontwerpteam ontwikkelde ik de visie op de herontwikkeling en restauratie.

Toegevoegde waarde: Cultuurhistorisch onderzoek & waardestelling | Transformatiekader | Ontwerpvisie. Uitgevoerd in dienst bij B&R.

Mijnbouw Delft

In 2021 verkocht de TU Delft het gebouw voor Mijnbouwkunde aan Royal Haskoning DHV, die er z’n nieuwe hoofdkantoor in vestigt. Ik voerde het cultuurhistorisch onderzoek uit en werkte met het ontwerpteam aan de ontwerpvisie met uitgangspunten om de kernkwaliteiten van het gebouw optimaal in te zetten in het nieuwe gebruik. Samen met de architecten verzorgde ik de presentaties met de commissie ruimtelijke kwaliteit en de RCE.

Toegevoegde waarde: Cultuurhistorisch onderzoek & waardestelling | Transformatiekader | Ontwerpvisie | Werkgroepen ontwerpteam / presentaties gemeente / monumentenzorg / welstandscommissie / RCE. Uitgevoerd in dienst bij B&R.

Amsterdam Centraal Station

In een interdisciplinair ontwerpteam werkte ik aan de doorontwikkeling/uitbreiding van het iconische rijksmonumentale station (1889 - P.J.H. Cuypers). Ik maakte de vertaalslag van de verschillende cultuurhistorische onderzoeken naar een erfgoedvisie met duidelijke ontwerpthema’s. Vanuit mijn erfgoedexpertise nam ik deel aan de (ontwerp)sessies met verschillende stakeholders bij NS, ProRail en de gemeente.

Toegevoegde waarde: Vertaalslag van BHO naar ontwerp-uitgangspunten | Totaalvisie op het monumentale stationscomplex | Werkgroepen ontwerpteam & omvangrijke groep stakeholders. Uitgevoerd in dienstverband bij B&R.

Nozemagebouw Lopikerkapel

Het Nozemagebouw (1939 - B.A. Verheij) is een voormalige zendstation voor radio en televisie in het groene hart van Nederland. Na jaren leegstand wordt het rijksmonument herontwikkeld tot onder andere evenementenlocatie. Vanuit een bondige cultuurhistorische analyse ontwikkelde ik het transformatiekader met de belangrijkste kansen en ontwerp-uitdagingen. Dit document vormde de basis voor transformatie en het nieuwbouwontwerp op het achterterrein.

Toegevoegde waarde: Cultuurhistorische quickscan | Transformatiekader | Kernwaarden & uitgangspunten voor herontwikkeling.

Wat kan ik voor jou betekenen?